eyetracking, test, MS, vermoeidheid

Vermoeidheid bij MS objectief meten, kan dat?

Tijdens de MS Hackaton in mei 2016 ontwikkelde orikami een eyetracking instrument om vermoeidheid (fatigue) bij MS te voorspellen. Deze specifieke meting is de laatste maanden verder ontwikkeld en zal per half oktober echt in de app worden geïntegreerd. Vanaf dat moment start een korte studie naar de werking van de eyetracking methode. Deze studie is bedoeld als voorbereiding op een grotere studie die begin 2017 van start gaat in het VUmc. Vermoeidheid objectief meten en zelfs voorspellen, kan dat?

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van MS. Vermoeidheid komt voor bij ruim 80% van alle MS patiënten. De oorzaak van deze typische MS vermoeidheid is tot nu toe onbekend. Patiënten geven zelf aan dat vermoeidheid onvoorspelbaar is, dat ze vaak al te ver over hun grens zijn voor ze het zich goed realiseren, maar vooral ook dat ze er eigenlijk op dat moment niet aan toe willen geven omdat ze af willen maken waar ze mee bezig zijn.  

“MS houdt geen rekening met wat je van plan bent.”

  
Alle mensen met MS die we spraken, geven aan dat het hen zou helpen als we zouden kunnen voorspellen wanneer ze de komende periode extra last hebben van fatigue. Op voorhand je plannen bijsturen is makkelijker te accepteren dan op het moment zelf. Tot nu toe zijn er geen testen om vermoeidheid objectief te meten, laat staan te voorspellen. De literatuur onderschrijft dat, in tegenstelling tot veel andere verschijnselen zoals visuele en motorische defecten, vermoeidheid moeilijker te meten is. De huidige scorelijsten blijken maar in 25% betrouwbaar. Opvallend is dat partners van mensen met MS aangeven dat ze vaak wel kunnen zien aan de ogen van hun wederhelft dat fatigue optreedt. Bovendien zijn er wel testen bekend waarbij vermoeidheid van bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs en piloten af te lezen is aan beelden van het oog.