Onderzoek naar indicatoren om het verloop van MS te voorspellen

MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de prikkelgeleiding van de zenuwen verstoort raakt, waardoor sommige zenuwen prikkels niet meer op de juiste manier kunnen geleiden naar andere delen van het lichaam, met alle gevolgen van dien. Op dit moment zijn er 17.000 patiënten in Nederland, en dat aantal neemt elk jaar toe met 350 nieuwe patiënten. Multiple Sclerosis (MS) patiënten krijgen over te maken met symptomen als vermoeidheid, concentratiestoornissen, slaapproblemen, geheugenstoornissen, stress en allerlei problemen bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten.

Genezing is anno 2016 nog niet mogelijk, maar MS kan wel gemanaged worden door het afremmen van de voortgang van de ziekte en het beperken van de symptomen. Wat het leven met MS vooral heel lastig maakt, is het onvoorspelbare karakter van de ziekte. Sommige dagen zijn goed, andere ineens heel slecht. Veel patiënten leven altijd met de angst voor onverwachte terugvallen. Tot nu toe zijn er in wetenschappelijk onderzoek geen indicatoren gevonden die het karakter van de ziekte en het moment van terugvallen kunnen voorspellen.

Doel onderzoek & ontwikkeling

Wij denken dat we door het verbinden van gezondheidsindicatoren met digitale biomarkers wel het verloop van de ziekte kunnen voorspellen. Voor het uitwerken van dit idee verzamelen we gezondheidsindicatoren zoals hartslag, aantal stappen, calorieën, slaap, bloeddruk etc. In deze studie verzamelen we deze indicatoren met wearables zoals Basis peak en Fitbit. Om nog meer informatie te krijgen over het leven van MS patienten hebben we een vragenlijst ontwikkeld, die dagelijks informatie verzamelt over vermoeidheid, stemming, concentratie en stressniveau. We passen verschillende classificatiemethoden (Neural network, random forest etc) toe om alle data van te classificeren. Doel is om tot een mobiele applicatie te komen die het profiel van patiënten bijhoudt en het verloop van hun ziekte van dag tot dag kan voorspellen. Daarnaast geeft het feedback aan patienten in het geval er onverwachte veranderingen optreden in de gemeten indicatoren. We verwachten dat deze app uiteindelijk het leven van MS patiënten significant kan verbeteren.